Saturday, February 21, 2009

Mini-Recenzii (part III)

"Crima si pedeapsa" F.M. Dostoievski.

Rodion Raskolnikov, eroul principal al romanului, in varsta de 23 de ani, este un personaj zugravit ca fiind un fost student, care si-a pierdut si meditatiile, strivit de mizerie si saracie. Cu toate acestea, el nu este nici pe departe un om de duzina, el poseda un caracter puternic, este inteligent, are spirit de observatie si se afla intr-o permanenta stare de framantare launtrica.
Nu o sa stau sa relatez intregul subiect al romanului, as strica probabil placerea celorlalti care isi doresc sa-l citeasca.
De mentionat este ca Raskolnikov considera ca oamenii se impart in doua categorii: in prima se regasesc oamenii obisnuiti, care traiesc in permanenta supunere, incapabili fiind sa aduca ceva nou.
in a doua categorie gasim oamenii cu spiritul protestatar, oamenii independenti care au darul de a rosti ceva nou.

"...Cei mai multi cer distrugerea lucrurilor de azi in numele binelui de maine, si daa un astfel de om, pentru ideea lui, ar trebui sa verse sange, sa treaca peste cadavre, el, in toata constiinta, nu va pregeta s-o faca-de altfel in folosil ideii lui-nu uitati!"

cateva replici care merita sa fie mentionate:

Raskolnikov catre Sonia:
"Nu m-am plecat in fata ta, ci in fata intregii suferinte umane"

Lujin:
"Pasiunea este marturia entuziasmului pe care il trezeste un anumit tel, precum si revolta impotriva imprejurarilor vitrege exterioare care impresoara acest tel"

Svidrigailov:
"Fiecare cauta sa fie fericit si cel mai bine o duce acela care reuseste sa se insele mai bine"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Zatul" de Tatiana Tolstaia.

Subiectul cartii graviteaza in jurul unei comune intemeiata de un conducator absolut pe nume Fiodor Kuzimici, in acelasi fel numindu-se si comuna. Actiunea se petrece la 200-300 de ani dupa ce Pamantul a fost distrus de o bomba nucleara, pe teritoriul fostei Rusii. Cativa dintre locuitorii comunei fac parte din generatia de dinaintea distrugerii, acestia fiind denumiti sugestiv "Fosti". Personaul principal, Benedikt, e un tanar scrib care sfarseste caatorit cu Olenka, ajungand sa fie stapanul unei gospodarii roditoare alaturi de familia sotiei sale. Benedikt este urmarit, pe tot parcursul romanului, de o permanenta sete de cunoastere, de a descoperi lectura, de a citi, de a fi robul propriei sale "gandiri personale", si nu a altora.

Citate:
"Nu exista niciun fel de zat. Nu-o decat nestiinta oamenilor"

"Ei poftim! Omul propune si D-zeu dispune!"

"Boala estei in cap, boala este ignoranta omeneasca, prostia, intnericul"

"Nu exista dusman mai rau decat indiferenta"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


"Clopotul de sticla" de Sylvia Plath

Acum multi ani am citit si "Veronica se hotaraste sa moara" a lui Paulo Coleho, dupa ce am terminat "Clopotul de Sticla" mi-am dat seama ca acest Coleho nu l-a plagiat doar pe Hesse in "Alchimistul", ci ca si "Veronica se hotaraste sa moara" e o copie execrabila a "Clopotului de Sticla". Stiam ca nea Coelho e un impostor, dar parca dupa ce am terminat cartea asta am resimtit si mai amar gustul dezamagirii deoarece cartile lui inca sunt publicate.

"Clopotul de sticla" e unicul roman al Sylviei Plath (cu exceptia acestuia ea a scris doar poezii, (+ aceasta se sinucide la 30 si umpic de ani). Incerc sa scriu ceva despre romanul asta si nu pot, chiar nu stiu cum as putea sa il rezum fara sa stric cumva placerea celor care nu au apucat inca sa o citeasca. Asa ca o sa ma rezum la scurta descriere care este facuta pe spatele cartii:

„«Clopotul de sticla» prezinta un eveniment crucial al maturitatii eroinei – incercarea de a se sinucide si salvarea ei accidentala"


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Parfumul" Patrick Suskind

Azi in ora de Istoria Literaturii Romane si putin din ora din Teroia literara am reusit sa citesc ultimele 60 pagini din "Parfumul".
Nici nu stiu ce sa spun despre cartea asta, mi-a placut, asta stiu, dar este printre putinele carti ale caror personaj principal nu mi-a placut atat de mult pe cat mi-as fi dorit, sau poate mi-a fost destul de greu sa empatizez cu el.
Grenouille, un tanar cu un acut simt al mirosului hotaraste sa procure cele mai pure esente, cautandu-le in cele mai bizare obiecte, lucruri si....descopera un parfum ce ajunge sa il obsedeze..parfumul de tanara femeie. Cum va ajunge sa il obtina, care este pretul pe care il va avea de platit, aflati daca cititi cartea.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments: